De Aziatische keuken is mijn lievelings. De smaken zijn zo puur en verrassend. Het klopt gewoon. Een paar jaar geleden ontdekte ik, tijdens een reis in Azië, de Koreaanse keuken. Tot dan toe voor mij een onbekende. Het eerste wat ik proefde, waren een soort van sushi rolletjes (later leerde ik dat het Gimbap heet), maar dan net anders. Gelukkig bleef het daar niet bij en toen ik een paar jaar erna ook daadwerkelijk naar Zuid Korea afreisde, ging er een culinaire wereld voor me open!
De Koreaanse keuken
Een rijke, gevarieerde en gezonde keuken. Smaken zoals je ze nergens anders proeft. Kimchi, gefermenteerde kool, kennen de meeste mensen wel. En langzaamaan poppen steeds meer Koreaanse BBQ restaurants in Nederland op. Mijn voorspelling ( én grote wens) is dat Koreaans het nieuwe Japans wordt. Dat je in elke stad, in elk dorp, kunt aanschuiven voor een overheerlijke bibimbap of Koreaanse barbeque, met een bakje kimchi als sidedish. Ga zelf aan de slag met deze overheerlijke maaltijd en ik durf te wedden dat je met me mee wenst! 🙂
Recept Bibimbap met Bulgogi
Wat heb je nodig?
Het goede nieuws is; vrijwel alles voor dit gerecht kun je gewoon in de supermarkt halen. Om het een typische pittige Koreaanse smaak te geven, is het lekker om een dipje te maken met Koreaanse chilisaus of rode peper pasta. Heb je dit niet in huis, dan is sambal een goed alternatief.
Ingrediënten Bibimbap met bulgogi:
- 150 gram witte rijst
- 180 gram entrecote
- 2 eieren
- 1/2 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 rode peper
- 2 stengels lente ui
- 75 gram wakame zeewier
- 100 gram shiitake champignons
- 1/4 courgette
- 2 handjes spinazie
- 2 handjes taugé
- 5 wortels
- 1/4 rode kool
- 1 eetlepel Ketjap manis
- 1 eetlepel en 1 theelepel sojasaus
- 2 theelepels vissaus
- 5 theelepels sesamolie (plus wat extra als bakolie)
- Zonnebloemolie om te bakken
- 3 eetlepels witte rijstazijn
- 4 eetlepels Gochujang of Sriracha (of evt. sambal)
- 1 eetlepel Suiker
- Zwarte sesamzaadjes
Hoe maak je het?
Het kost even wat tijd, maar dit gerecht zorgt voor een kleurrijk kunstwerk op je bord! Omdat je alle groenten apart bakt en vervolgens in een rondje op de rijst legt, is het handig als je alvast wat bakjes hebt klaar staan. Het is alles behalve een moeilijk gerecht, maar het kan ingewikkeld klinken omdat je veel handelingen moet doen. Geloof me, al dit werk wordt beloond! Om het enigszins overzichtelijk te houden, heb ik boven elk ‘onderdeel’ nogmaals de benodigdheden vermeld.
Bulgogi
Nodig: 180 gr. entrecote in dunne repen, 1 eetlepel Ketjap Manis, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel sesamolie, een hele peper in ringetjes, 1,5 teentje knoflook in schijfjes, sesamzaadjes, 1 lente ui en een halve ui in kleine blokjes of reepjes
Je begint met het vlees, dit heeft de meeste voorbereidingstijd (en een beetje geduld) nodig. Hoe langer je het vlees marineert, hoe smaakvoller het zal zijn!
De entrecote snijd je in dunne reepjes. Dit gaat gemakkelijker wanneer het al een uurtje in de vriezer heeft gelegen, alhoewel een vlijmscherp mes ook wonderen doet.
De marinade maak je door de Ketjap Manis, sojasaus en sesamolie te mengen. Voeg hier de peper, knoflook en ui aan toe. De lente ui en sesamzaadjes bewaar je nog even. Laat het vlees minimaal een uur in de marinade staan. Je bakt het vlees als laatste, dus je kunt ondertussen alvast doorgaan met de rest van de voorbereidingen!
Sausje
Nodig: 4 eetlepels Gochujang of Sriracha, 2 eetlepels witte rijstazijn, 4 theelepels sesamolie en een eetlepel suiker
Meng bovenstaande ingredienten door elkaar en proef even of je het goed op smaak vindt. Ik vind het zelf lekker als ik de saus rijkelijk over het gerecht kan gooien, dus zorg ervoor dat ik het niet té pittig vind. Doe het sausje in een mooi bakje en serveer dit later apart op tafel, zodat iedereen het naar smaak kan toevoegen.
Rijst
Nodig: 150 gr. witte rijst
Kook de witte rijst zoals op de verpakking vermeld staat en laat het daarna nog even staan.
Wortel & rode kool
Nodig: 5 wortels, 1/4 rode kool en een eetlepel witte rijstazijn
Snij de wortelen julienne en de rode kool in dunne reepjes, die je vervolgens in kleinere stukjes snijdt. Sprenkel de rijstazijn erover, roer goed door en laat het, totdat je de borden gaat klaar maken, intrekken.
Shiitake champignons
Nodig: 100 gr. champignons in reepjes, sesamolie, theelepel sojasaus en wat zwarte sesamzaadjes.
Bak de champignons een paar minuutjes in een scheutje sesamolie. Gooi wat zwarte sesamzaadjes in de pan en blus vervolgens het geheel af met een theelepel sojasaus. Bewaar het in een apart bakje en veeg de pan schoon.
Courgette
Nodig: een kwart courgette in lange dunne reepjes (het binnenste verwijderen), een teentje knoflook in dunne schijfjes, zonnebloemolie en 2 theelepels vissaus
Verhit de pan met zonnebloemolie en bak de knoflook en courgette een minuutje of 4 op hoog vuur. Vissaus erbij en nog even goed doorroeren. Zoals bij alle stappen, geldt ook hier; bewaren in een apart bakje en de pan schoonvegen met een stukje keukenpapier.
Spinazie
Nodig: 2 handjes spinazie, een half teentje knoflook in dunne schijfjes, een halve peper in ringetjes, een paar drupjes sesamolie en sojasaus en sesamzaadjes
Bak eerst de knoflook en peper aan voordat je de spinazie toevoegt. Zodra de spinazie wat geslonken is, doe je er een paar druppeltjes sesamolie en sojasaus, en wat sesamzaadjes bij. Uit de pan en op naar de laatste gebakken groenten!
Taugé
Nodig: 2 handjes taugé, een lente uitje in schijfjes, een paar drupjes sesamolie
Bak de taugé in de sesamolie en voeg na 1,5 minuut de lente ui toe. Even goed doorroeren en klaar!
Het ei
Nodig: 2 eieren
Bak de eieren om de beurt in een wok of tegelijkertijd in een koekenpan. Zorg ervoor dat de dooiers heel blijven.
De finishing touch
Haal de entrecote weer tevoorschijn en bak deze kort in zonnebloemolie op hoog vuur. In twee minuten is het vlees klaar en kan de opmaak van het bord beginnen!
De opmaak
Neem 2 diepe borden en verdeel de rijst over de borden. Zorg dat deze compact in het midden ligt. Wil je een mooi kleurenpalet, begin dan bovenaan met een ‘pizzapunt’ spinazie. Daarna leg je de wortel met rode kool ernaast, gevolgd door de courgette, shiitake, wakame zeewier, taugé en als laatste de bulgogi. Je bord is nu volledig gevuld! Als kers op de taart leg je in het midden het eitje erop en klaar.. GENIETEN MAAR!
Eet Smakelijk!
Benieuwd naar mijn andere recepten? Kijk dan op deze pagina voor meer wereldse gerechten!
We seriously thought about it on his own PSN account. Terrijo Lewes Kerrie