Een tropisch briesje, mannen op ezels, sierlijke houten deuren, witte moskeeën, ontelbaar veel straatkatten, Dhow boten dobberend op het water, een doolhof van smalle straatjes en witte duinen met een eindeloos strand.. Welkom op Lamu!
Lamu ligt aan de Swahilikust in het noorden van Kenia, dichtbij de grens met Somalië. Omdat het gebied eromheen bestempeld wordt als risicogebied, ga je niet over land, maar neem je een vliegtuigje richting deze tropische bestemming. Dit is waarschijnlijk ook meteen de reden dat het eiland nog niet overspoeld is met toeristen. Je zou kunnen zeggen dat Lamu Town wat weg heeft van Stonetown op Zanzibar, maar het voelt zoveel authentieker aan! De Swahili cultuur is sterk aanwezig en de chille island vibe is all over the place!
Eerder maakte ik al een lijstje van de 5 beste winterescapes, boordevol mooie eilandjes en strandjes. Het is dat ik Lamu toen nog niet bezocht had, anders had deze parel er zeker tussen gestaan!
Je bent op Lamu! Wat ga je doen?
Sowieso is het reizen naar Lamu alleen al een feestje. Wij vlogen met een vliegtuigje bestemd voor maar liefst 12 passagiers. Het interieur heeft meer weg van een safari jeep en zo voelt het eigenlijk ook omdat je relatief laag vliegt en dus veel van de omgeving ziet (we zagen zelfs een giraffe vanuit het vliegtuig!). Lekker loeren dus!
Ook zodra de daling wordt ingezet trouwens; de volledige Lamu archipel ligt aan je voeten! Eenmaal met beide benen op de grond, neem je vanaf Manda Island (waar de landingsbaan ligt) een bootje naar Lamu Town. De contouren van één van de oudste nederzettingen van Kenia krijgen langzaamaan steeds meer vorm.
Verdwalen in de straatjes van Lamu Town
Lamu heeft een rijke geschiedenis. Gesticht door het Swahili volk, beïnvloedt door o.a. de Chinezen, Arabieren, Portugezen en Omani’s en lange tijd gebruikt als doorvoerhaven van slaven. Door de jaren heen heeft het eiland zijn tradities weten te behouden, waardoor een plekje op UNESCO’s Werelderfgoedlijst meer dan terecht is!
Neem de tijd om lekker rond te slenteren door de smalle straatjes, je rust te pakken op het knusse, levendige pleintje voor het oude Lamu Fort en de markt te bezoeken. Voel aan het koraal waarvan de oudste huizen gemaakt zijn en drink een lekker vers fruitsapje terwijl je de drukte in de haven aanschouwt en nogmaals het touraanbod van een beachboy vriendelijk afslaat. In dit fotogenieke stadje ligt letterlijk om elke straathoek weer een nieuwe verrassing te wachten. Ezels vrolijken het straatbeeld op, handelaren proberen hun waren te slijten en kinderen spelen in de straten terwijl de zon rustig richting de horizon zakt.
Struinen door de duinen
Naast historie en cultuur kom je ook naar Lamu voor het heerlijke strand! Net voorbij het dorpje Shela ligt het 12 kilometer lange strand op je te wachten. Na een wandeling langs het water en door de weelderige duinen is het tijd om op een rustig plekje je handdoekje uit te slaan. Je moet er even naar op zoek op dit islamitische eilandje, maar een ijskoud biertje maakt dit ultieme vakantiegevoel compleet!
Een dagje op het water
Bij een verblijf op Lamu kan een dagje op het water eigenlijk niet ontbreken. Stap aan boord van een Dhow; een originele Swahili boot met 1 groot zeil en nestel je voor op het dek in de kussens. Je vult dit tochtje in zoals jij dat wilt! Ga je voor de sunset of trek je er een hele dag voor uit? Bespreek je plannen met de kapitein! Wil je je eigen lunch bij elkaar vissen (lees: met een los visdraadje voorzien van haak en aas in de hand), een lekker pilsje doen met de locals in (of zeg je op?) de floating bar, de mangrove in gaan of snorkelen? It’s up to you! De Dhow is ook het beste vervoersmiddel wanneer je een bezoekje wilt brengen aan Kipungani; een dorpje in het zuid westen dat bekend staat om de handgemaakte rieten manden, matten en hoeden. Nu ik er zo over nadenk.. is één dagje op een Dhow eigenlijk veel te kort!
Waar blijf je slapen?
Het Amu House, middenin Lamu town is wat mij betreft echt een topper! In een van de oudste huizen van het eiland is dit heerlijke verblijf gevestigd. De sfeer is ontspannen, de kamers ruim en je wordt gastvrij ontvangen door Kesh; de manager. De benedenverdieping is sierlijk gedecoreerd en het is er heerlijk koel. De rest van het huis is later gebouwd en door de open binnenplaats en de vele ramen waait het lekker door. Overal vind je kleine hoekjes met bankjes en vanaf het dakterras kun je uitkijken over de hele stad. Daarnaast verblijf je hier voor een hele vriendelijke prijs!
Wat is handig om te weten?
Vanwege het negatieve reisadvies in de regio rondom Lamu, is vliegen de veiligste manier om het eiland te bereiken. Met bijvoorbeeld Fly540, Safarilink of Fly-SAX vlieg je vanaf Nairobi, Mombasa of Malindi. Verder is de bevolking overwegend Islamitisch. Houd daar dus rekening mee.
Lamu eiland biedt wat mij betreft de ideale combinatie tussen strand en cultuur! Door de rijke geschiedenis, is dit echt een uniek stukje Kenia. Verder is het klein en overzichtelijk, waardoor je gemakkelijk te voet de omgeving verkent, de seafood gerechten zijn om van te smullen en laat je vooral lekker meevoeren door de ‘Pole pole’ (=rustig aan) vibes die op het eiland hangen!