Zomaar, er lekker een weekje tussenuit. Soms moet dat gewoon even. Je bent er aan toe. Even opladen, ontspannen en een week lang de zon op je smoel. Je kunt op culinaire trip naar Italië, de camping in Frankrijk, all-in naar Turkije of je gaat op een uitgebreide stedentrip. De mogelijkheden zijn eindeloos! Met hetzelfde gemak kun je ook naar Madeira. Een weekje naar een prachtig, woest en groen eiland, waar je in de avond de vers gevangen vis wegspoelt met lokale wijn, in een van de schattige, authentieke dorpjes die Madeira rijk is. Klinkt als een gevalletje van snel boeken toch?
Madeira?
Ja, Madeira dus. Een Portugees eilandengroepje in de Atlantische Oceaan dat ten hoogte van Marokko ligt (650 km. uit de kust). Madeira, zoals ook het hoofdeiland heet, kun je kennen van de sterke Madeirawijn, als bloemeneiland, als de geboorteplaats van Christiano Ronaldo of als vakantiebestemming voor 50-plussers.
Maar Madeira is veel meer dan dat! Madeira is, door haar vulkanische ondergrond, ontzettend vruchtbaar, bergachtig, groen en biedt tal van mogelijkheden voor de natuurliefhebber en actieve medemens. Naast hiken (heel veel hiken), kun je er ook duiken, mountainbiken, kanoën of walvissen en dolfijnen spotten. Ook is elk dorpje op het eiland uniek en authentiek.
> Over hiken gesproken, lees hier meer over de tofste routes! <
Afgelopen september landde ik op de luchthaven bij hoofdstad Funchal voor een 8-daagse trip. Die landing is overigens best spectaculair, omdat je eerst voorbij het eiland vliegt (met práchtig zicht op São Lourenço, het meest oostelijke puntje van Madeira) waarbij duidelijk wordt dat de landingsbaan gebouwd is op een rijtje palen in het water.
Veel mensen verblijven in of rondom Funchal om vanuit hier het eiland te verkennen. Madeira is nog geen 30 x 60 kilometer groot en door de goede infrastructuur zijn onderstaande plekjes gemakkelijk als dagtrip te bezoeken. Maar hoe leuk is het om met een huurauto een mini-roadtrip rond het eiland te maken? Zo ervaar je in elk dorp de ultieme rust en authenticiteit, nadat de meeste toeristen vroeg in de avond weer vertrokken zijn.
Porto da Cruz
Porto da Cruz is een heerlijk dorpje, pal aan zee. Perfect als tussen- of terrasstop. Vanaf restaurant Vila Bela volg je het paadje, achter het publieke zwembad door, waar het water wild over de railing heen knalt. Loop je nog wat verder door, dan vind je hier Destilaria Engenhos do Norte; een ouderwetse suikerrietfabriek, waar tussen maart en mei nog steeds rum wordt geproduceerd. Rum die overigens het hele jaar door verkocht wordt. Saúde!
Santana
Santana ligt in op een kilometer van de noordkust van Madeira en is vooral bekend om haar palheiros. Deze schattige, traditionele huisjes zijn klein, felgekleurd en driehoekig. Het rieten dak loopt (bijna) door tot op de grond en de planten en kleurige bloemen waarmee ze vaak omringt zijn, maken het helemaal af.
Leuk om een blik op te werpen, maar ben je in Santana, sla dan ook de kabelbaan zeker niet over! Deze Rocha do Nevio Teleférico ligt een stukje buiten het dorp. Oorspronkelijk bedoeld voor de landbouwers, maar nu een leuk uitje voor toeristen. Voor €5,00 (retour) daal je af langs een hoge zeeklif. Prachtig uitzicht en zodra je beneden bent; in alle rust genieten van een afgelegen en verlaten plekje.
Porto Moniz
De natuurlijke zwembaden, die ontstaan zijn doordat de kust bezaaid ligt met lavarotsen, zijn reden genoeg om dit kleine, slaperige dorpje te bezoeken. Porto Moniz ligt in het uiterste noordwesten van Madeira, maar is inmiddels gemakkelijk bereikbaar door vernieuwde wegen.
Ribeira Brava
Ribeira Brava heeft de meest knusse promenade van Madeira. Alle ingrediënten voor een ultiem vakantiegevoel zijn aanwezig. Terrasjes, souvenirwinkeltjes, de beste (vis)restaurants met vrolijke bediening, een (kunstmatig) strandje en zwembaden, een prachtig berglandschap en fijne zonsondergangen. Bij Restaurant Muralha, maar vooral bij Borda d’água, kun je fijn tafelen en borrelen.
Cabo Girão
Oke, dit is een zwaar toeristische spot, maar niet voor niets. Deze zeeklif is de op één na hoogste ter wereld. Vanaf het glazen plateau kijk je 580 meter de diepte in. Slik. Het uitzicht is adembenemend. Vergeet dit viewpoint onderweg dus niet mee te pikken!
Câmara de Lobos
Dit fotogenieke vissersdorp is gemakkelijk vanuit Funchal te bezoeken; met de bus of te voet. Via verschillende strandpaden loop je hier in een ochtendje naartoe. Onderweg kom je langs chique hotels, leuke restaurantjes en strandbarretjes en (natuurlijke) zwembaden. Een lunch in een van de restaurants in de Baía is daarna zeker verdiend!
Praktische info
Klaar om te gaan? Met deze handige tips/info kan je vakantie op Madeira zeker niet meer stuk!
Beste reistijd
Die is er niet, want Madeira kun je het hele jaar door bezoeken! Met het subtropische klimaat staat Madeira bekend als ‘het eiland waar het altijd lente is’. De temperaturen zijn het hele jaar door redelijk constant en aangenaam (zomer: 23°C, winter 15 °C).
Het hoogseizoen loopt van november tot juni, waarbij tussen april en juni de meeste bloemen in bloei staan. Kom je voor je rust of om te wandelen? Dan zijn juli tot en met oktober de beste maanden.
Strandvakantie
Ga je voor parelwitte stranden, dan ben je op het ‘hoofdeiland’ Madeira niet helemaal aan het juiste adres. Met haar vulkanische ondergrond en ruwe kustlijn, vind je veel stenen en zwart zand. In een enkele baai spot je een kunstmatig aangelegd strand.
Maar gelukkig heeft de Madeira Archipel meer te bieden! Zo beschikt het eiland Porto Santo over een wit zandstrand van maarliefst 9 kilometer lang. Als relaxte afsluiter van je vakantie, vlieg (15 min.) of vaar (2 uur) je hier vanuit Funchal gemakkelijk naartoe!
Lokale specialiteiten
Dit eiland staat bol van de lokale specialiteiten. Eerder noemde ik al de sterke Madeirawijn, maar ook het alcoholpercentage in de traditionele drank Poncha is niet mis. Ondanks de 40 tot 50% alcohol vond ik dit een lekker,fris drankje.
Vergeet verder niet de Espada com Banana (zwarte degenvis met banaan), Espetada’s (vleesspiezen) en Bolo de Mel (kruidige cake met honing) te proeven.
Overig
Madeira is een autonome regio van Portugal. Er wordt dus Portugees gesproken (én de meeste mensen spreken ook erg goed Engels!). Je betaalt hier met de euro en de prijzen voor eten en drinken zijn heel vriendelijk. Het is er 1 uur vroeger dan in Nederland en stopcontacten zijn hetzelfde. Het wegennetwerk is uitstekend onderhouden en er komt weinig criminaliteit voor op het eiland. Niets op aan te merken, toch?
Vragen?
Specifieke vragen of wil je meer tips? Laat een reactie achter of stuur me een berichtje!
This paragraph is truly a nice one it helps new
internet visitors, who are wishing in favor of blogging.
Superb tips Thank you. https://bucketlist.org/idea/6LiG/ideas-to-assist-properly-deal-with-nervousness/
I have noticed you don’t monetize dewereldgenieter.nl, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month with new
monetization method. This is the best adsense alternative for any
type of website (they approve all sites), for more info
simply search in gooogle: murgrabia’s tools